0% Complete
0/1 Steps

Een eigen PC bouwen

Voor deze opdracht mag je geen gebruik maken van automatische PC samenstellers. Je mag verder wel zelf kiezen, welke winkel je gebruikt om je onderdelen te selecteren. Zorg er wel voor dat je alles bij dezelfde winkel selecteert. Een van de volgende sites kan je gebruiken:

azerty.nl

alternate.nl

De eisen voor de gekozen game zijn te vinden op de volgende site:

systemrequirementslab.com

CPU (Central processing unit) 

De CPU, ook wel de processor genoemd, bepaald hoe snel de computer berekeningen en acties uit kan voeren. Hoe sneller de CPU, hoe sneller de PC kan reageren.
Bij het uitzoeken zijn er echter twee dingen waar je op moet letten. Ten eerste natuurlijk de snelheid. De tweede is iets lastiger. Dat gaat namelijk over de “Socket”. De Socket is de aansluiting tussen het moederbord(en de rest van de PC) en de CPU. Het is dan ook belangrijk dat de socket op de CPU en het moederbord gelijk zijn.

Kies een CPU uit met de gewenste snelheid en let hierbij op de socket.

Processor koeler: 

Bij het verwerken van berekeningen op hoge snelheid ontwikkelt een CPU heel veel warmte. De “normale” werktemperatuur is per type CPU anders maar bij de meeste zit de goede temperatuur rond de 70 graden.  Er zijn ook types waar het tussen de 80 en de 90 zit. Zonder koeler zal een CPU echter vrij snel een temperatuur bereiken van 90 graden en meer waardoor de CPU kan smelten.

Zoek een CPU koeler uit die dezelfde socket ondersteunt als je CPU.

Moederbord: 

Het moederbord verbindt de CPU met de rest van de computer en faciliteert de communicatie tussen de CPU, geheugen en randapparatuur.
Omdat hier alles op aan wordt gesloten, bepaalt het moederbord ook, welke onderdelen wel en niet worden ondersteunt. Zorg ervoor dat de form factor van het moederbord ATX is. Dit bepaalt de groote van het moederbord en de plaatsing van de schroeven zodat je straks ook de bijpassende kast kunt uitzoeken.

 Kies een moederbord uit met dezelfde socket als de gekozen processor.

Noteer het type geheugen dat wordt ondersteunt

Intern Geheugen/RAM(random acces memory)

Het intern geheugen(Ook wel het RAM of random acces memory genoemd) wordt gebruikt om alle informatie op te slaan, die nodig is bij het verwerken van informatie door de CPU of tijdens het uitvoeren van een programma. Zodra deze informatie niet meer nodig is wordt deze ook weer uit het geheugen verwijderd om plaats te maken voor nieuwe tijdelijke informatie. Om je computer zo snel mogelijk te laten reageren is het dus belangrijk, dat het geheugen snel kan reageren en dat er voldoende plaats is om informatie tijdelijk op te slaan.

Kies geheugen uit dat je moederbord ondersteunt en zorg ervoor dat het ook genoeg ruimte biedt.

Videokaart/GPU:

Bij het spelen van spellen worden vaak zoveel berekeningen tegelijk gevraagd dat een CPU niet alle verzoeken alleen aankan. Daarom is er een videokaart nodig. Deze kaart bevat een tweede processor die bestaat uit heel veel kleinere kernen, waardoor het grafische berekeningen tot wel 100x sneller kan verwerken dan een normale CPU. Om alle berekeningen snel te laten verlopen heeft deze tweede processor ook zijn eigen geheugen en net als bij een normale CPU heeft het geheugen hier ook invloed op de snelheid van werken.

Kies een videokaart uit die voldoet aan de eisen.

Harde schijf:

Alle programma’s moeten ook ergens op worden geslagen. Dit wordt gedaan op de harde schijf. Hierin zijn er twee belangrijke varianten de HDD(Hard Disk Drive) en de SSD(Solid State Drive). Het belangrijkste verschil is dat de SSD geen bewegende onderdelen bevat en daarom veel sneller is. Hij is echter wel een stuk duurder dus afhankelijk van wat je op de schijf gaat zetten kan het interessant zijn om voor een SSD te kiezen. Als je bijvoorbeeld wilt dat je computer heel snel opstart dan is het verstandig dat je Windows op een SSD schijf installeert.

Kies een harde schijf uit die voldoet aan jouw criteria. Let wel op dat er naast ruimte voor je game ook ruimte voor Windows en andere bestanden overblijft.

Voeding:

Alles moet ook voorzien worden van stroom. Dit gebeurt door de voeding. Als je precies wilt uitrekenen hoeveel vermogen je voeding nodig heeft dan moet je per onderdeel het gevraagde vermogen uitzoeken en dit bij elkaar optellen. Over het algemeen zit je met 600 watt altijd goed. Je kan eventueel letten op de hoeveelheid herrie die een voeding maakt tijdens het gebruik.

Kies een voeding met het vereiste vermogen.

Kast:

Een van de laatste echt belangrijke onderdelen is de kast. Buiten de form factor is het meestal vooral een persoonlijke smaak die de doorslag geeft. Verder verschil kan er zitten in het aantal plaatsen voor harde schijven en koelers in de kast. Het moederbord bepaalt de form factor, dus voordat je er een kiest even goed controleren of het allemaal past!

Kies een kast uit naar keuze die voldoet aan de criteria.

Randapparatuur: 

Onder randapparatuur vallen onderdelen als dvd-spelers, branders etc.  Op een dvd brander na is er geen randapparatuur verplicht tenzij het anders staat aangegeven in het gekozen softwarepakket of spel.

Kies de benodigde randapparatuur uit om te voldoen aan de criteria.

OS/Operating system:

Tot slot het Operating system. Dit zorgt ervoor dat alle programma’s kunnen communiceren met de hardware en andersom. De meest gebruikte Operating systems zijn Windows en IOS. Afhankelijk van het gekozen softwarepakket of spel zal je ook een van deze twee bij je computer moeten kopen.

Kies het benodigde Operating system  om te voldoen aan de criteria.

Controleer je budget goed en pas waar nodig onderdelen aan! Let er wel op dat de verschillende onderdelen bij elkaar blijven passen.