0% Complete
0/2 Steps

User Experience DesignB2: Ontwerp je eigen interface

In dit deel ga je zelf een interface ontwerpen en in MockPlus een prototype uitwerken.

Voorkennis:

Om met deze opdracht te kunnen starten moet je eerst B1: Wat vind ik fijn? af hebben gerond.

Acceptatiecriteria:

 • Volledig Requirements overzicht
 • Minimaal drie alternatieve designes
 • Alle schermen zijn te doorlopen in het prototype
 • Volledigheid van de expliciete en impliciete eisen.
 • Volledigheid van het definitieve interface.
 • Intuïtiviteit / Logische opbouw van de interface.
 • Bestandsnamen zijn als volgt opgebouwd:  <periode> <Onderwerp> <Opdracht><naam>. Bijvoorbeeld P1 Databases B1 Pietje Puk.
 • Screenshot van je voltooide interface en de MockPlus bestanden zippen en voorzien van naam en opdracht naar if@elzendaalcollege.nl sturen.
 • Bij de opdracht horende punten aanvragen in Progress.

Duur van de opdracht: 400 min

Type opdracht: Duo

Domeinen: A1, C6, C8, C9

Beoordelingspunten: 9

Het proces van het bedenken tot en met het maken van een app, een spel of andere software noemen we een SDLC (Software Development Life Cycle). Deze cyclus bestaat in verschillende varianten maar zal in dit geval bestaan uit de fases:

 1. Requirements Gathering
 2. Designing Alternatives
 3. Prototyping
 4. Evaluation

Deze vier fases ga je ook doorlopen met je groepsgenoot maar voordat jullie kunnen beginnen hebben jullie natuurlijk een onderwerp nodig. Kies hiervoor een van de volgende onderwerpen:

 • Kaartjes app voor de NS.
 • Een app om concertkaartjes te kopen.
 • Een ander onderwerp in overleg met je docent.

Requirements gathering:

Tijdens de requirements gathering fase breng je de eisen van de klant in kaart. Hierbij maak je een onderscheid tussen drie verschillende eisen:

 1. expliciete eisen                Dit is wat de gebruiker benoemd. Hoe duidelijker deze eisen zijn, des te makkelijker is het om de overige eisen in te vullen. Een voorbeeld van een expliciete eis kan zijn: een kaartje kunnen kopen voor de trein of een video als voorbeeld van de band waarvoor ze een kaartje willen kopen.
 2. impliciete eisen                Dit is wat de gebruiker verwacht. Dit leid je af uit de expliciete eisen. Bijvoorbeeld: een klant benoemd expliciet dat hij de treintijden op wilt zoeken; dan verwacht hij waarschijnlijk ook dat ze actueel zijn en kloppen.
 3. functionele eisen.                Functionele eisen zijn de randvoorwaardes die nodig zijn om de eisen van de gebruiker mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: om de informatie in de app up to date te houden is er een internetverbinding nodig met een database. De internet verbinding met de database is dan een functionele eis. Denk hierbij ook aan privacy en beveiligingseisen.

Opdracht:

Overleg met je teamgenoot en maak samen een lijst met expliciete en functionele eisen waaraan je app moet voldoen.

Maak met behulp van Google Forms een korte enquête waarin je mensen vraagt naar hun ervaringen met het gekozen onderwerp. Denk hierbij aan vragen als:

 • In een app om treinkaartjes te kopen verwacht ik de volgende functies.
 • Om een concertkaartje te kopen heb ik de volgende informatie nodig.

Laat deze enquête door minimaal vijf mensen beantwoorden. Dit mogen klasgenoten zijn maar ook ouders en of vrienden. Hoe uitgebreider er wordt geantwoord des te beter en overzichtelijker je interface zal worden. Beantwoord hieruit de volgende vragen en gebruik de antwoorden om je lijst met reuqirements aan te vullen:

Welke expliciete eisen komen er naar voren?

Welke impliciete eisen kan je hieruit afleiden?

Welke Functionele eisen kan je hieruit afleiden?

Designing alternatives:

Op welke manieren zou je tegenmoet kunnen komen aan de wensen van de gebruiker? Voor ieder probleem zijn meerdere oplossingen mogelijk. Maar welke oplossingen kan je bedenken en welke is het beste?

Opdracht:

Maak een overzicht van de informatie die je per scherm wilt laten zien en maak drie ontwerpen om dit te verwerken in een interface. Maak van alle drie een schets en zet ze op je blog.